Wat is de ISDE-subsidie? (voor ondernemers)

De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is een regeling waarbij je als ondernemer voordeel krijgt wanneer je investeert in het duurzaam verwarmen van je pand of zorgt voor de opwek van je eigen energie. Waar de milieulijst voor de EIA, MIA en Vamil erg uitgebreid zijn, is het lijstje maatregelen voor de zakelijke variant van de ISDE overzichtelijk samen te vatten: • Warmtepomp • Kleinschalige windturbine • Zonneboiler • Zonnepanelen Investeer je in een van deze verduurzamende maatregelen voor jouw bedrijfspand dan krijg een deel van de investering terug van de overheid. Dat maakt de terugverdientijd nog korter het verduurzamen dus extra interessant voor ondernemers.

Voorwaarden voor de ISDE

In tegenstelling tot de EIA, MIA en Vamil, moet je voor de ISDE eerst de subsidie aanvragen, voordat je overeenkomst voor het apparaat sluit. En vervolgens moet je het apparaat binnen 12 maanden in gebruik nemen nadat de beslissing over de subsidieaanvraag binnen is. Je mag de installatie niet zelf verzorgen, maar moet door een bouwbedrijf gebeuren. Dat moet je op verzoek kunnen aantonen met een factuur voor de werkzaamheden. Voor de subsidie op zonnepanelen en windturbine zijn nog een aantal extra voorwaarden met betrekking tot de grootte van de netaansluiting, vermogen van installatie en dergelijke.

Hoogte van de bedragen bij ISDE subsidie

De hoogte van het bedrag dat je ontvangt aan subsidie hangt af van wat je precies aanschaft. Bij warmtepompen kun je eenvoudig in de apparatenlijst opzoeken welk bedrag je precies aan subsidie ontvangt na aanschaf. Bij een windturbine is dat een vast bedrag per vierkante meter rotoroppervlak.

De ISDE is voor dezelfde investering niet te combineren met de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) of Energie-investeringsaftrek (EIA). We zullen kijken welke regeling in jouw situatie het meeste oplevert.

ISDE aanvragen

Wil je hulp bij het aanvragen van de ISDE, of wil je precies weten welke regeling voor jouw duurzame investeringen het meeste oplevert? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.