Skip to content

In het kort

 • Maximaal bedrag

  20.000

 • Resterend budget

  Tijdelijk gesloten

 • Aanvragen mogelijk vanaf

  april 2024

 • Aanvragen mogelijk t/m

  12 september 2023 17:00 uur

 • Subsidiepercentage

  40%

 • De MIT Haalbaarheid-subsidie stimuleert innovatieve haalbaarheidsprojecten binnen het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB).
 • Hij biedt financiële ondersteuning om de technische en economische haalbaarheid van projecten te onderzoeken.
 • De subsidie is bedoeld voor zowel start-ups als gevestigde ondernemingen in verschillende sectoren.

Doel: Stimuleren van innovatieve ontwikkeling

Het hoofddoel van de MIT Haalbaarheid-subsidie is het stimuleren van innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven. De subsidie richt zich op verschillende sectoren, waaronder techniek, ICT, chemie, life sciences, energie, en nog veel meer.

Het doel is om ondernemers te helpen de haalbaarheid van hun innovatieve projecten te onderzoeken en zo de stap naar verdere ontwikkeling te vergemakkelijken.

Stip op de horizon van een MIT-haalbaarheidsproject is dan ook typisch een go/no-go beslissing om het innovatieproject al dan niet uit te gaan voeren.

Voor: technische innovaties, nieuwe producten, processen of diensten

Projecten kunnen betrekking hebben op technische innovaties, nieuwe producten, processen of diensten. Elementen van een haalbaarheidsonderzoek kunnen zijn:

 • octrooionderzoek
 • inventarisatie van beschikbare technologie en potentiële partners
 • marktverkenning
 • concurrentieanalyse.

Verstrekt door de RVO

De aanvraag voor de MIT Haalbaarheid-subsidie verloopt via een competitieve procedure.

De beoordeling van de aanvragen vindt plaats aan de hand van verschillende criteria, zoals de technische haalbaarheid, de economische potentie en de relevantie voor de gekozen sector.

Er wordt gekeken naar de innovativiteit en het verwachte marktpotentieel van het project.

Enablemi heeft de voorgaande jaren veel ervaring opgedaan met de MIT Haalbaarheid-subsidie en vele successen gevierd.

Wij weten dus precies hoe jij de grootste kans kunt gaan maken om jouw project met behulp van subsidie een kickstart te geven.

Afhankelijk van kosten en uitgaven

Het subsidiebedrag dat toegekend kan worden binnen de MIT Haalbaarheid-subsidie varieert per project en is afhankelijk van de kosten en uitgaven die gemaakt worden.

Het beschikbare budget voor de subsidie wordt jaarlijks vastgesteld en kan per jaar verschillen. Aanvragen in 2023 konden maximaal €20.000 aan subsidie ontvangen. Voor dit bedrag moet er dus voor tenminste €50.000 aan kosten begroot worden.

Over deze tekst: Om het voor jou duidelijk en leesbaar te maken hebben we de juridische tekst van de regeling herschreven. Dat brengt met zich mee dat we moeten aangeven dat aan deze tekst geen rechten kunnen worden ontleend. Wel zo zorgvuldig.

Tip van Enablemi

Vanwege de hoge populariteit is het belangrijk om de aanvraag op tijd in te dienen. Het budget is beperkt en de subsidie wordt toegekend op basis van “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.

Enablemi helpt je om het projectplan en alle formulieren goed doortimmerd en op tijd in te dienen.

Advies krijgen? Neem contact op met Dyon

In deze klantcases hebben wij de VEKI-subsidie toegepast