Skip to content

In het kort

 • Maximaal bedrag

  n.v.t. (fiscale stimulans)

 • Resterend budget

  EIA en MIA 192 mio, VAMIL 25 mio

 • Aanvragen mogelijk vanaf

  doorlopend

 • Aanvragen mogelijk t/m

  doorlopend

 • Subsidiepercentage

  14% van netto investeringsbedrag

 • EIA en MIA zijn fiscale aftrekposten voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energieproductie; tot 45% van het investeringsbedrag mag afgetrokken worden van de fiscale winst
 • Met Vamil kunt u tot 75% van uw investering afschrijven op een tijdstip dat u zelf bepaalt.
 • Deze regelingen staan open voor bedrijven van elke grootte en in elke sector.
 • De aftrekposten kunnen worden toegepast op een breed scala aan energie- of milieu gerelateerde investeringen, waaronder zon- en wind, warmtepompen, elektrisch vervoer en duurzame productiemiddelen.
 • De aftrekposten worden beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met de Belastingdienst.
 • De fiscale voordelen zijn afhankelijk van de omvang en het type investering

Doel: duurzame investering stimuleren

De EIA,MIA & VAMIL zijn bedoeld om bedrijven te stimuleren te investeren in duurzame technieken en energieproductie. Door deze investeringen fiscaal aantrekkelijk te maken, ondersteunt de overheid de transitie naar een duurzamere economie.

Voor: breed scala duurzame investeringen

Alle aftrekposten kunnen worden toegepast op een breed scala aan investeringen. Of je nu wilt investeren in zonne-energie, windenergie, warmtepompen, of een andere energiezuinige techniek, EIA, MIA en VAMIL kunnen je fiscale voordelen bieden.

Aanvragen bij RVO / Belastingdienst

Je kunt deze subsidies aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in samenwerking met de Belastingdienst. Het is belangrijk om je aanvraag in te dienen binnen 3 maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan. Maar geen zorgen: Enablemi heeft alle kennis in huis om je te begeleiden bij het indienen én uitvoeren van je project.

Variabel voordeel

Het fiscale voordeel dat je kunt ontvangen is afhankelijk van de omvang en het type investering. Voor de EIA geldt een vast aftrekpercentage, terwijl de MIA werkt met variabele percentages. Het loont om op de hoogte te blijven van de specifieke voorwaarden om maximaal te profiteren van deze fiscale aftrekposten.

Over deze tekst: Om het voor jou duidelijk en leesbaar te maken hebben we de juridische tekst van de regeling herschreven. Dat brengt met zich mee dat we moeten aangeven dat aan deze tekst geen rechten kunnen worden ontleend. Wel zo zorgvuldig.

Tip van Enablemi

Maak slimme combinaties van een aantal van deze subsidies, en bijvoorbeeld ook met de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Meer weten? Neem contact op met Enablemi.

Advies krijgen? Neem contact op met Erik Jan