Hoi! Laten we bij het begin beginnen: wat is het Innovatiekrediet precies?
Het Innovatiekrediet is een regeling in de vorm van een lening. Deze subsidie wordt verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (dat is de RVO), en richt zich op bedrijven die zich bezighouden met technische of klinische innovaties. Je moet als bedrijf een hoogtechnologisch project willen starten waarin je een nieuwe dienst of een nieuw product of proces ontwikkelt.
Het Innovatiekrediet is een bijzondere regeling, maar het doel is eigenlijk heel eenvoudig: jou in staat stellen om de laatste stappen te zetten, zodat je jouw innovatie succesvol naar de markt kunt brengen. Daarnaast is het Innovatiekrediet in veel gevallen slechts een deel van de uiteindelijke financiering.
Lees hier meer over openstelling en voorwaarden voor het Innovatiekrediet!
Waarom is het Innovatiekrediet dan zo’n bijzondere regeling?
Vooral omdat het Innovatiekrediet heel weinig wordt toegekend. Je moet echt een goed verhaal hebben, en je bedrijfsplan en projectplan moeten waterdicht zijn. Als je project al voldoet aan de subsidievoorwaarden, moet je door een uitgebreide selectieprocedure. Deze procedure bestaat eerst uit verschillende beoordelingsrondes en feedbackrondes van de RVO.
Daarna kijkt een adviescommissie naar je aanvraag. In deze commissie zitten professionals met expertises uit verschillende werkvelden. Pas als zij je aanvraag goedkeuren, heb je de beoordelingsprocedure goed afgerond en wordt het Innovatiekrediet verstrekt.
De RVO speelt een cruciale rol in dit proces. Niet alleen omdat zij uiteindelijk het krediet verstrekken, maar ook omdat ze heel waardevolle feedback geven. Die helpt bij het versterken van het project zelf, en heeft tegelijk een positieve impact op de algehele bedrijfsstrategie.
Noem eens een interessant Innovatiekrediet-project?
We hebben kortgeleden een succesvolle Innovatiekrediet-aanvraag gedaan voor QDI Systems. Zij hebben een hoogtechnologisch project ontwikkeld dat mega-innovatief is.
In het kort: het onderzoek van QDI Systems richt zich op praktische toepassingen van quantumdottechnologie. Quantumdots zijn nanodeeltjes die als halfgeleidermateriaal kunnen worden gebruikt. Ze hebben unieke eigenschappen en zijn breed inzetbaar.
Waar richt dat onderzoek zich dan precies op?
QDI Systems ontwikkelt nu bijvoorbeeld een toepassing voor de zorg, en dan specifiek voor de radiologie. Ze zetten quantumdots in om röntgenbeelden scherper te maken, waardoor artsen betere diagnoses kunnen stellen. Tegelijkertijd kun je hierdoor de stralingsdoses verlagen, waardoor scans minder schadelijk zijn voor patiënten. Daarnaast onderzoeken ze toepassingen van korte golf-infrarood, waardoor bijvoorbeeld gezichtsherkenning in smartphones sterk kan worden verbeterd.
De toekenning van het Innovatiekrediet is een mooie kers op de taart van onze jarenlange samenwerking met QDI. Hun quantumdottoepassingen zijn mega-innovatief en hebben de potentie om miljoenen levens te veranderen. Het is echt fantastisch dat de RVO het Innovatiekrediet toekent aan dit project.
Terug naar het Innovatiekrediet zelf: waarom vinden jullie die projecten nou zo leuk om te doen?
De technologieën waar je mee bezig bent zijn supercomplex. Je zit echt te werken aan baanbrekende technische en medische projecten. Hierdoor krijgen we de unieke kans om meer te leren over dit soort complexe technologieën, en om samen met klanten te werken aan hun toekomstige oplossingen.
Het is aan ons om die innovatieve en hoogtechnologische materie over te zetten naar duidelijke en overtuigende taal, in het bedrijfsplan en projectplan.
Het leuke aan het Innovatiekrediet is ook dat je te maken krijgt met technologieën die aan het einde van hun ontwikkeling zitten. Dat betekent dat je een klant helpt met die allerlaatste stap naar de markt. Het is allemaal al heel concreet. Je maakt eigenlijk een doorkijk met de klant naar de toekomst: hoe wil je dat die eruitziet? Je adviseert breder dan alleen over het subsidiestuk. Dat doen we altijd wel, maar bij deze projecten is dat aspect nog wat groter dan normaal.
Kunnen jullie wat ervaringen delen over het Innovatiekrediet? Een tipje van de sluier over hoe het aanvragen eraan toe gaat, bijvoorbeeld?
We hebben een succesvolle aanvraag gedaan waarbij de RVO graag meer wilde weten over de duurzaamheidskant van het verhaal. En dat hadden we niet helemaal voorzien: we hadden dat deel al wel goed ondervangen, omdat we het belangrijk vinden dat alle projecten in onze portfolio bijdragen aan een gezondere en schone planeet. Maar duurzaamheid is niet per se een harde voorwaarde voor het Innovatiekrediet. Toch stelde de RVO hier nog extra vragen over. Naar aanleiding daarvan hebben we het project samen met de klant een stuk sterker gemaakt, door de duurzame kant nóg beter uit te denken, en duidelijker en concreter op papier te zetten.
Door dit soort ervaringen weten we iedere keer weer beter hoe we een supersterke aanvraag neerzetten. We vinden het ook een goed teken dat de RVO extra de nadruk legt op duurzaamheid, ook binnen projecten die daar op het eerste gezicht niet zoveel mee te maken hebben.
Laatste vraag! Waarom past het Innovatiekrediet zo goed bij Enablemi?
Onze focus ligt op (innovatie)advies en het ondersteunen van bedrijven op het gebied van gezondheid, techniek, klimaat en energie. Alles wat we doen, doen we voor een duurzamere en gezondere planeet.
Daarom werken we graag samen met Game Changers: organisaties die niet alleen willen verdienen en vernieuwen, maar die ook daadwerkelijk een verschil willen maken in de wereld. En het Innovatiekrediet past daar perfect bij.