Skip to content

Doel: Ontwikkeling van een innovatief project dat onderwijsontwikkeling voor de gehele doorlopende leerlijn verbindt met het realiseren van een innovatieve proeftuin voor praktisch onderzoek naar 5e generatie warmtenetten.

Realiseren van een innovatieve proeftuin voor praktisch onderzoek

De warmtetransitie in Nederland vraagt om nieuwe generatie warmtenetten die complexer worden maar ook beter toepasbaar zijn voor grootschalige uitrol. Dit vereist diepgaand onderzoek naar de aansturing van deze systemen en goed opgeleide professionals die ermee kunnen werken.

De Hanzehogeschool Groningen wilde daarom state-of-the-art warmtetechnologie op hun terrein realiseren voor zowel onderzoek als onderwijsontwikkeling: een Prosumer Heat Hub. Dit is een slimme, bi-directionele, multi-commodity technische installatie die nieuwe mogelijkheden ontsluit voor toekomstbestendige collectieve warmte-oplossingen.

Het unieke aan dit project is de combinatie van technologische innovatie met een complete doorlopende leerlijn, van primair onderwijs tot en met HBO, waardoor de gehele beroepsbevolking wordt voorbereid op de warmtetransitie: de toekomstige warmte helden.

Om de ontwikkeling van innovatieve techniek en vooruitstrevend onderwijs op elkaar te laten aansluiten, heeft Enablemi geholpen bij het samenstellen van een sterk consortium en het ontwikkelen van een overtuigend projectvoorstel dat de maximale score behaalde bij de deskundigencommissie.

Dit deed Enablemi

We hebben een consortium samengebracht van diverse partijen, waaronder de Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, WarmteStad, Witteveen+Bos, Koninklijke Oosterhof Holman, Abiant Holding, De Groot Installatiegroep en TCB BV. Daarnaast hebben we partners als DNA Next, Hanze | Voor professionals & organisaties, Sterk Techniekonderwijs en EnergyHub050 betrokken om de verbinding met de doorlopende leerlijn te maken.

We hebben geholpen bij het ontwikkelen van het projectplan, waarin een test-opstelling op het terrein bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy en een bi-directionele verbinding met Warmtestad centraal staan. Dit maakt onderzoek mogelijk naar zowel de technische als socio-economische aspecten van warmte-infrastructuur en -assets.

Het door ons geschreven en ingediende projectvoorstel vertaalde de visie en ambities van alle betrokken partijen naar een overtuigend geheel. Het resultaat hiervan was indrukwekkend: de deskundigencommissie van SNN kende het voorstel de maximale score van 100 punten toe, waardoor het project in aanmerking kwam voor financiering vanuit het Just Transition Fund (JTF).

Just Transition Fund (JTF)

Voor het Future Heat Heroes project is subsidie toegekend vanuit het Just Transition Fund (JTF). Deze Europese subsidieregeling ondersteunt regio’s die voor grote opgaven staan in de energietransitie, met als doel een rechtvaardige en toekomstbestendige overgang naar een klimaatneutrale economie. Het JTF richt zich specifiek op projecten die innovatie versnellen, investeren in duurzame technologieën en infrastructuur mogelijk maken, en de regionale arbeidsmarkt versterken door scholing en het creëren van nieuwe banen.

In Noord-Nederland, waaronder Groningen, wordt het JTF uitgevoerd door SNN. Projecten als Future Heat Heroes sluiten naadloos aan bij de doelstellingen van het fonds: het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de warmtetransitie en het opzetten van een doorlopende leerlijn om de beroepsbevolking toekomstbestendig te maken.

Met behulp van de toegekende JTF-subsidie kan het consortium investeren in onderzoek, innovatieve testopstellingen en onderwijsontwikkeling. Hiermee pakt de regio een voortrekkersrol in de duurzame energietransitie.

Meer weten over het Just Transition Fund of hoe jouw organisatie hiervan kan profiteren? Bekijk alle details of vraag direct hulp bij je JTF-subsidieaanvraag via de knop hieronder.

Bouke den Otter - Enablemi

Het Future Heat Heroes project is een prachtig voorbeeld van een gecommitteerd consortium met een krachtige visie op de toekomst, passend bij de regionale ambities. Niet voor niets verdiende deze Just Transition Fund aanvraag 100 van de 100 punten van de deskundigencommissie van SNN.

Bouke den Otter, Subsidie- en innovatieconsultant

Het Future Heat Heroes-project draagt bij aan deze Sustainable Development Goals

De win-win-impact van het Future Heat Heroes-project

De win-win-impact van Future Heat Heroes is veelzijdig. Voor onderwijsinstellingen biedt het project toegang tot de nieuwste technologie en kennis, wat leidt tot relevanter onderwijs. Bedrijven profiteren van beter opgeleide werknemers die direct inzetbaar zijn in de warmtetransitie.

De overheid ziet haar doelstellingen voor verduurzaming dichterbij komen door versnelling van de warmtetransitie. De samenleving als geheel profiteert van een duurzamer energiesysteem met minder CO2-uitstoot. En voor studenten ontstaan nieuwe carrièremogelijkheden in een groeiende sector.

Door de combinatie van innovatieve techniek met doorlopende leerlijnen draagt het project bij aan een toekomstbestendige warmte-infrastructuur én aan de ontwikkeling van het menselijk kapitaal dat nodig is om deze transitie te realiseren.

Meer weten over dit soort projecten? Vraag advies aan Bouke!