Skip to content

Doel: risicovol onderzoek naar quantumdottechnologie met hoge potentie

Quantumdottechnologie heeft ontzettend veel mogelijke toepassingen voor technologische vooruitgang. Quantumdots zijn nanodeeltjes die als halfgeleidermateriaal kunnen worden gebruikt. Ze hebben unieke eigenschappen en zijn breed inzetbaar, bijvoorbeeld in tv-schermen en zonnecellen. Om je een idee te geven van hoe deze technologie in de belangstelling staat: de Nobelprijs voor de Scheikunde ging in 2023 naar de ontdekkers en ontwikkelaars van quantumdots.

Praktische toepassingen in de zorg en technologie

Mogelijke nieuwe toepassingen van quantumdots worden nog steeds onderzocht. Dit is precies waar QDI Systems aan werkt. Zij doen onderzoek naar praktische toepassingen voor quantumdottechnologie voor onder andere:

  • Medisch beeldvormende technieken, waaronder voor het verbeteren van de beeldkwaliteit bij röntgenonderzoek.
  • Korte golf-infrarood, waardoor bijvoorbeeld gezichtsherkenning in smartphones sterk kan worden verbeterd.

Om deze ontwikkelingen naar de markt te brengen, was extra financiering nodig.

Dit deed Enablemi

Wij hebben QDI Systems ondersteund in het aanvraagproces van meerdere subsidies, door het vinden en matchen van passende regelingen en het schrijven van de subsidieaanvragen ­– denk daarbij ook aan projectplannen en het businessplan.

Met name tijdens het Innovatiekrediet-traject met QDI konden we onze expertise goed inzetten. Het Innovatiekrediet wordt alleen verstrekt aan (hoog)technologische projecten met flinke technische risico’s en uitstekend marktperspectief. Voor deze aanvraag moet het projectplan en het businessplan écht waterdicht zijn. We hebben de beide plannen geschreven op zo’n manier dat ze goed aansloten bij de wensen van de RVO en bij de torenhoge ambities van QDI Systems. Met succes!

Direct meer weten over het Innovatiekrediet? Check ons interview met Jeroen en Bouke!

Van start-up naar scale-up

QDI Systems is een perfect voorbeeld van een klant die met ons meegroeit. In 2019 deden we een succesvolle aanvraag voor de MIT Haalbaarheidssubsidie. Dat was het begin van een jarenlange samenwerking. In 2024 werd het Innovatiekrediet toegekend. We verwachten dat QDI Systems de komende jaren mooie innovaties blijft ontwikkelen.

 

Het project van QDI Systems draagt bij aan deze Sustainable Development Goals

De win-win-impact van QDI Systems

QDI Systems kan mede dankzij de toegekende subsidies een quantumdottoepassing ontwikkelen voor de zorg, en dan specifiek voor de radiologie. Ze zetten quantumdots in om röntgenbeelden scherper te maken. Dat is goed nieuws voor artsen: zij kunnen hierdoor betere diagnoses stellen. Tegelijkertijd kun je hierdoor de stralingsdoses verlagen, waardoor scans minder schadelijk zijn voor patiënten.

Daarnaast onderzoekt QDI Systems toepassingen van korte golf-infrarood, waardoor bijvoorbeeld gezichtsherkenning in smartphones sterk kan worden verbeterd.

QDI Systems heeft deze projecten kunnen ontwikkelen met behulp van onder andere de MIT Haalbaarheidssubsidie en de WBSO, en meest recent het Innovatiekrediet.

Meer weten over dit soort projecten? Jeroen adviseert je graag!