Skip to content

Doel: Proeftuin voor duurzame oplossingen tegen netcongestie

Netcongestie de baas

Netcongestie is een actueel probleem in Zuid-Nederland. De Brainport regio met de TU/e Eindhoven als kloppend hart van de economische spin-offs loopt tegen uitbreidingsbeperkingen aan. Op het moment van het schrijven van deze aanvraag kreeg geen enkele partij in Noord-Brabant nog extra aansluit ruimte. Zowel de afname als invoeding van elektriciteit bereikt de grenzen van de capaciteit.

De focus op

Om deze uitdagingen aan te pakken, richtte het project op drie belangrijke doelen:

  1. De ontwikkeling van een schaalbaar energiemanagementsysteem voor de campus om congestievermijding te ondersteunen.
  2. De creatie van een openbaar toegankelijke digital twin, die de energiebalans van de energiecampus virtueel projecteerde en deze verbond met nabijgelegen buurten.
  3. Het bieden van een duurzame proeftuin voor startups en bedrijven, waar zij hun producten, concepten en systemen verder konden ontwikkelen en hun weg naar de markt konden versnellen.

Twee vliegen in één klap

Op zoek naar een schaalbare oplossing heeft de TU/e het plan ontwikkeld om het congestieprobleem samen met een groep bedrijven op te lossen, terwijl er tegelijkertijd een duurzame proeftuin wordt opgezet. Deze proeftuin biedt ruimte voor toekomstige innovaties tegen netcongestie, die versneld naar de markt kunnen worden gebracht.

Door gebruik te maken van een aansturingsplatform voor verschillende assets, ontstaat er meer capaciteit voor elektrificatie en wordt netcongestie voorkomen. Het project ondersteunt MKB’ers, waaronder startups, met de mogelijkheid om hun innovaties te testen en te demonstreren in een realistische omgeving. Op deze manier kunnen zij hun bijdragen aan de energietransitie verder ontwikkelen en uiteindelijk op de markt brengen.

Dit deed Enablemi

Enablemi heeft geholpen met het ontwikkelen van het project, het bouwen van het consortium door innovatieve partijen te koppelen, het opstellen van de begroting en het schrijven van de projectdocumenten. Door onze kennis en netwerk in te brengen hebben we de partijen op dezelfde frequentie gekregen en een alomvattend projectplan gerealiseerd als houvast voor de uitvoering van het project.

Slimme systemen

Het innovatieve karakter van het project ligt in het gebruik van een privaat netwerk (gesloten distributiesysteem, GDS). Hierdoor is men niet afhankelijk van de regionale netbeheerder (Enexis) en kan er snel en efficiënt gehandeld worden. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met het naastgelegen publieke net. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een eigen WKO-netwerk, waarbij startups binnen de universiteit de mogelijkheid krijgen om hun innovaties te testen en als springplank te dienen voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. Het project richt zich niet alleen op de inzet van systemen en apparatuur, maar ook op het gedrag van gebruikers. Tot slot worden de innovatieve flexassets binnen het project verder ontwikkeld en betrokken.

Mark Cox - Enablemi

Het werken met Enablemi heb ik als zeer prettig ervaren vanwege hun proactieve denken, hun brede ervaring en hun heldere en transparante manier van communiceren. Dat heeft geresulteerd in het door OPZuid gefinancierde project GENIUS, waarbij de toevoeging dat het een zeer bijzonder en uniek project is welke tevens als strategisch project is benoemd bij de provincie Noord-Brabant.

Mark Cox, Senior Programmamanager TU/e EIRES

Het GENIUS project draagt bij aan deze Sustainable Development Goals

De win-win impact van GENIUS

Dit project heeft een brede impact op de regio, het bedrijfsleven en het energiesysteem. Het consortium, bestaande uit elf partijen, werkt samen aan de opbouw van een innovatief ecosysteem. Gezamenlijk zetten zij een proeftuin op voor innovatieve MKB'ers die oplossingen ontwikkelen voor netcongestie, waarbij integratie van technologieën centraal staat en er ruimte is voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. Binnen dit ecosysteem vinden bedrijven elkaar, wat niet alleen economische groei bevordert, maar ook helpt bij het ontwikkelen van oplossingen voor een efficiënter energiebeheer. Hierdoor kan de beschikbare capaciteit effectiever worden benut en uitgebreid. Door deze samenwerking krijgen MKB'ers de kans om hun innovaties verder te ontwikkelen, terwijl de TU/e de lokale netcongestie aanpakt. De resultaten van dit project dienen bovendien als voorbeeld voor het oplossen van regionale netcongestieproblematiek.

 

Meer weten over dit soort projecten? Vraag Hidde om advies.