Skip to content

Als je subsidie aanvraagt, moet je formulieren aanleveren met informatie over je organisatie. Zo weet de subsidieverstrekker zeker dat je voldoet aan de gestelde eisen. Een van deze formulieren is de ‘Verklaring geen financiële moeilijkheden’, waarin je verklaart dat je als organisatie niet in financieel zwaar weer zit. In principe klinkt dit logisch. Je wilt geen gemeenschapsgeld geven aan een bedrijf dat dit nodig heeft als reddingsboei, omdat het bijna kopje onder gaat.

Het probleem: door een recente aanscherping in het beleid vallen organisaties buiten de boot die eerder wél recht hadden op subsidie. Hoe zit dit? Voor welke bedrijven verandert er iets? En wat betekent dat voor het innovatieve klimaat in Nederland? Wij leggen het uit.

Liever direct je vraag stellen aan een van onze innovatieconsultants?

Wat is een ‘Verklaring geen financiële moeilijkheden?’

Laten we bij het begin beginnen. Met de ‘Verklaring geen financiële moeilijkheden’ bewijs je dat je geen onderneming in moeilijkheden bent. Het komt erop neer dat, om voor subsidies in aanmerking te komen, er een gezonde balans moet zijn tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen van een onderneming. Startups zijn de eerste 3 jaar na oprichting vrijgesteld van deze regel. Mocht de balans na die 3 jaar uit verhouding zijn, krijgt je als bedrijf het predikaat ‘onderneming in moeilijkheden’ en ben je out of the game.

In de ‘Verklaring geen financiële moeilijkheden’ stelt de subsidieverstrekker verschillende vragen om vast te stellen wat de status is van je bedrijf. Als je ‘ja’ antwoordt op een van deze vragen, voldoe je niet aan de eisen en word je dus gezien als een onderneming in moeilijkheden. Om te illustreren wat de eisen zijn, lopen we de vragen stuk voor stuk kort inhoudelijk door.

Voor alle ondernemingsvormen

Loopt er een collectieve insolventieprocedure, oftewel: is er sprake van uitstel van betaling of een faillissement? Of zou de onderneming voldoen aan de criteria om op verzoek van schuldeisers aan een collectieve insolventieprocedure te worden onderworpen? Zo ja, dan kom je als onderneming in financiële moeilijkheden en kom je niet in aanmerking voor de desbetreffende subsidie.

Voor bv’s en nv’s

Is de helft van het geplaatste aandelenkapitaal verdwenen door opgebouwde verliezen? Oftewel: als opgebouwde verliezen worden afgetrokken van de reserves, levert dat een negatieve uitkomst op die groter is dan de helft van het geplaatste aandelenkapitaal? Zo ja, dan is er sprake van een onderneming in financiële moeilijkheden en kom je niet in aanmerking voor de desbetreffende subsidie. Let op: dit geldt niet als je mkb’er bent en minder dan 3 jaar bestaat.

Voor een vof

Is meer dan de helft van het kapitaal van de onderneming verdwenen door de opgebouwde verliezen? Zo ja, dan gaat het om een onderneming in financiële moeilijkheden en kom je niet in aanmerking voor de desbetreffende subsidie. Let op: dit geldt niet als je mkb’er bent en minder dan 3 jaar bestaat.

Voor grote ondernemingen

Was de afgelopen 2 jaar de verhouding tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen, meer dan 7,5? Of was de op basis van de EBITDA bepaalde rentedekkingsgraad van de onderneming lager dan 1,0?

Zo ja, dan word je gezien als onderneming in financiële moeilijkheden en kom je niet in aanmerking voor de desbetreffende subsidie.

Wat is er nu precies veranderd?

In 2017 heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een circulaire gepubliceerd, waarin wordt uitgelegd wanneer een achtergestelde lening als eigen vermogen kan worden gezien. Deze circulaire is op 13 september 2024 ingetrokken. Dat betekent concreet dat je achtergestelde leningen niet meer mag toerekenen aan het eigen vermogen. Het beleid is dus vrij abrupt aangescherpt.

Dit kan problemen opleveren voor een grote groep mkb’ers, en dan met name scale-ups. Deze bedrijven zijn doorgaans ouder dan 3 jaar en vaak gefinancierd met converteerbare leningen: dit is een type achtergestelde lening. Dat betekent dat er nu flink wat organisaties het predicaat onderneming in moeilijkheden krijgen, terwijl de cashpositie van deze bedrijven prima is. De meeste bedrijven hebben een positieve kasstroom, groeien en opereren vanuit voorwaartse kracht. Mede dankzij die leningen.

Snelgroeiende en innovatieve bedrijven maken vaak volop gebruik van een mix van subsidies, fiscale voordelen en financieringsinstrumenten. Als deze bedrijven worden gezien als onderneming in moeilijkheden, wordt het pad naar veel subsidies afgesneden. Terwijl deze subsidies juist zijn bedoeld om de innovatiekracht van een regio, Nederland of Europa te boosten en de economische structuur te versterken.

Wat betekent dit voor je subsidieaanvraag?

Wat dit voor jou als innovatieve ondernemer betekent voor je subsidieaanvraag, is afhankelijk van je situatie. Is je aanvraag al beschikt? Dan is er vooralsnog niets aan de hand.

Als je aanvraag wel al is ingediend, maar nog moet worden beoordeeld, zit je in een grijs gebied. In dat geval wordt per project gekeken naar de consequenties van het aangescherpte beleid. Dit kan ook gevolgen hebben voor consortia. Stel dat een of meerdere partners na de aanscherping wordt gezien als onderneming in moeilijkheden, dan kan dat betekenen dat die partner moet afhaken of dat het hele project (in de huidige vorm) geen doorgang kan vinden.

Als je nog in het aanvraagproces zit (of zelfs daarvoor), val je onder de aangescherpte regels.

 

Wij helpen je graag!

Wil je weten wat deze aanscherping in het beleid concreet voor jouw organisatie betekent? Wij helpen je graag inzicht te krijgen in wat dit voor jouw aanvraag kan betekenen.