Skip to content

Goed nieuws: de meeste regelingen worden voortgezet en er komen zelfs nieuwe regelingen bij! We zien dat innovatie en duurzaamheid zeker op de agenda staan van het demissionaire kabinet, al mag het van ons zoals altijd nog een stuk hoger op de prioriteitenlijst.

Over naar de regelingen. De nieuwkomer van 2024 is NIKI, de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie. NIKI is bestemd voor innovatieve projecten die CO2-uitstoot verminderen voor industriebedrijven, die (nog) niet onder andere regelingen vallen. De al bestaande VEKI-regeling (ook voor industriebedrijven) richt zich meer op bewezen technologieën en wordt ook verlengd in 2024.

De pilot Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) bestond al, en wordt voor 2024 structureel gemaakt. Met het IDL kunnen boeren ook de komende jaren financiële ondersteuning aanvragen bij de transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering.

Verder wordt de SLIM-regeling uitgebreid. Tot en met 2027 wordt deze regeling verhoogd met budget dat is vrijgekomen uit de STAP-subsidie.

Ook goed om te weten: er worden aardig wat regelingen voortgezet en soms zelfs uitgebreid. Zo blijft bijvoorbeeld de WBSO hetzelfde voor 2024, worden EIA, MIA en Vamil verlengd, is er opnieuw flink ruimte vrijgemaakt voor de SDE++ en is er budget bijgekomen voor de ISDE. Daarnaast worden onder andere de DEI+- en de MOOI-regeling opnieuw opengesteld.

Benieuwd wat volgend jaar de thema’s zijn voor bijvoorbeeld de DEI+- en MOOI-regeling? Of even sparren over welke regelingen passen bij jouw organisatie? Neem contact met ons op!