Skip to content

Doel: een kortere keten tussen boerderij en bord

Sneller is gezonder

Botmas is een agrarisch bedrijf in Engwierum. Hier werken Folkert Botma en Leon Steeghs aan manieren om de keten te verkorten tussen boerderij en maaltijd. Als je agrarische producten vervoert van verwerkingslocatie naar verwerkingslocatie naar opslaglocatie, gaat immers kostbare energie verloren. Niet alleen dat: het heeft ook impact op de versheid. En hoe minder vers, hoe minder de voedingswaarde.

Alles onder eigen dak doen

Daarom verwerkt Botmas onder eigen dak zoveel mogelijk groente en aardappels tot een eindproduct dat rechtstreeks naar de afnemer kan. En met succes: al snel namen drie bedrijven hun producten af. Een grote zorginstelling, een groot bedrijf met een bedrijfskantine, en een leverancier en verwerker van groente en fruit.

Verser en milieuvriendelijker

Door het radicaal verkorten van de transportketen zorgt het project voor milieuwinst. Niet alleen dat: de boer verliest minder geld en de eindgebruiker krijgt een supervers product op het bord.

Dit deed Enablemi

We hielpen de initiatiefnemers met het vinden van ketenpartners én subsidiekansen. We hebben de begroting kunnen optimaliseren, wat leidde tot een mooie subsidie voor het consortium. Ook tijdens het project hebben we gezorgd dat steeds aan alle voorwaarden werd voldaan. Onze ervaring in agrarische projecten kwam hierbij goed van pas.

Kennis verspreiden

Als je impact kunt maken moet je dat doen. De samenwerkende partijen willen meer dan alleen de keten verkorten. Hun doel is ook onderzoek en validatie van methoden van opslag, schillen, snijden, koken, verpakken, koelen en regenereren, waarmee je de hoogste voedingswaarde, voedselveiligheid en consumenttevredenheid kunt behalen. Die kennis willen ze zoveel mogelijk delen met andere ondernemers in de regio – en daarbuiten.

Folkert Botma - Enablemi

Farm to Fork project - In dit project zetten wij ons in om de productieketen van agrarische producten tot gezonde maaltijden te verkorten en waarde toe te voegen. In Enablemi hebben wij wederom de juiste partner gevonden. Op een vindingrijke en creatieve wijze heeft Enablemi ons weten te koppelen aan de juiste subsidie en zijn wij nu in staat onze ambities te verwezenlijken met behulp van de subsidieregeling versnellingsagenda regio Noardeast-Fryslan.

Folkert Botma, Medeoprichter Botmas

Het Farm to Fork-project draagt bij aan deze Sustainable Development Goals

De win-win impact van Botmas

Milieuwinst door een kortere keten aan de ene kant, meer inkomen voor de agrariër aan de andere: dat zijn twee belangrijke resultaten. Daarnaast leidt dit project tot meer verbinding tussen de agrariër en het eindproduct, en een grotere waardering bij de eindafnemer.

De bewoners van de zorginstelling, de medewerkers in de kantine en de klanten van de Groente- en Fruitzaak krijgen landverse producten met hoge voedingswaarde. Lokaal geproduceerd voedsel krijgt meer bekendheid en wordt nog begerenswaardiger. Kortom: een voorbeeldig project!

Meer weten over dit soort projecten? Vraag Yvonne om advies.