
Doel: vergroten van kennis, vaardigheden en competenties op het gebied van ondernemerschap en vitaliteit bij 600 leerlingen in Noordoost-Fryslân
“it takes a child to raise a village”
De regio Noordoost-Fryslân kampt met maatschappelijke, politieke en economische uitdagingen. Structurele achterstanden in opleidingsniveau en inkomens zorgen ervoor dat de regio economisch en sociaal achterloopt ten opzichte van andere delen van de provincie en Nederland. Culturele factoren, zoals lage verwachtingen bij ouders en leerkrachten, dragen bij aan beperkte doorstroming in het onderwijs en zorgen voor een gebrek aan diversiteit in beroepskeuzes.
Vroeg geleerd, is jong…ondernemen
Een gebrek aan (pro-)actief ondernemerschap, gekenmerkt door risico-avers gedrag, remt investeringen en innovatie. Deze terughoudendheid leidt tot lage werkgelegenheid, beperkte productiviteit en stagneert de economische dynamiek, met negatieve gevolgen voor de bredere welvaart van de regio.
Daarnaast werkt de economische achterstand door in de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Een verhoogd aantal gevallen van overgewicht, chronische ziekten en een verminderde levenskwaliteit ondermijnt niet alleen het individuele welzijn, maar verzwakt ook de sociale cohesie en het collectieve vertrouwen in de regionale ontwikkeling.
Voorbeeldregio als het gaat om de vitaliteit van de generatie van morgen
Dit project draagt bij aan een ondernemende en vitale regio door te investeren in de generatie van morgen. Onder het motto “it takes a child to raise a village” ligt de focus op het vergroten van de kennis en vaardigheden van kinderen op het gebied van ondernemerschap en vitaliteit. Door hen op jonge leeftijd te voorzien van de juiste tools wordt een duurzame basis gelegd voor zowel individuele ontwikkeling als bredere sociaaleconomische groei.
Het project zet daarnaast in op gezonde voeding als cruciale pijler voor een vitale ontwikkeling. Door te kiezen voor lokaal, biologisch en natuur-inclusief voedsel wordt niet alleen de vitaliteit en cognitieve prestatie van kinderen gestimuleerd, maar ook een impuls gegeven aan ondernemerschap. Dit draagt bij aan innovatie, werkgelegenheid en economische groei binnen de regio.
Een fundament voor collectieve vooruitgang wordt hiermee gelegd. De bredere gemeenschap profiteert van een verbeterde kwaliteit van leven, waarin sterke gemeenschapszin en sociale cohesie als solide basis dienen. Verbeterde onderwijs- en gezondheidsresultaten versterken de regionale economie, terwijl een toename van ondernemerschap leidt tot meer werkgelegenheid en innovatie.
Door de jeugd te voorzien van kennis en vaardigheden op het gebied van gezonde voeding en ondernemerschap, worden meerdere positieve effecten bereikt: de gezondheid verbetert met minder overgewicht en chronische ziekten, het ambitieniveau stijgt door bredere inzichten in diverse sectoren en beroepen, en het opleidingsniveau wordt verhoogd door een gemotiveerder onderwijsprogramma. Daarnaast stimuleert deze aanpak economische groei door ondernemerschap en innovatie, ontstaan er nieuwe samenwerkingsvormen tussen onderwijs en bedrijfsleven, en verdiept de kennis over het belang van gezonde voeding en duurzame voedselproductie.
Dit deed Enablemi
Samen met ROOBOL hebben eerst een haalbaarheidsstudie opgezet en daarmee de basis gelegd voor de subsidieaanvraag. Vervolgens hebben we in samenspraak het consortium samengesteld – een samenwerkingsverband van vijf gespecialiseerde instellingen, waaronder partijen die expertise bieden op het gebied van basisonderwijs, groen voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en onderzoek, regionale kennisdeling en innovatie – en hebben we belangrijke stakeholders op één lijn gebracht.
Stichting ROOBOL (penvoerder) combineert kwalitatief basisonderwijs met buitenschoolse opvang om een gezonde en ondernemende schooldag te realiseren; Aeres Buitenpost brengt praktijkgerichte kennis over gezonde voeding en agrarisch ondernemerschap in voortgezet en hoger onderwijs, en test de randvoorwaarden van het programma; NHL Stenden levert internationale onderzoekservaring en innovatieve didactische inzichten, valideert het effect met een design-based aanpak en betrekt PABO-studenten bij de ontwikkeling van toekomstige docenten; Noordoost Fryslân fungeert als regionale kennis- en netwerkorganisatie die de opgedane inzichten deelt en de evaluatie en data-analyse ondersteunt; en Innovatiepact Fryslân versterkt het regionale innovatie- en ondernemerschapsklimaat door stakeholders te verbinden en een opschalingsplan te ontwikkelen.
Deze geïntegreerde aanpak heeft geresulteerd in de ontwikkeling van het hoofdproject en de uiteindelijke succesvolle aanvraag van de benodigde subsidie, waarmee een solide basis is gelegd voor de duurzame ontwikkeling van een vitale en ondernemende regio.
All-in-one onderwijsprogramma: Vitaliteit, ondernemerschap en gezonde voeding
Er verschillende initiatieven die zich richten op gezonde voeding bij onderwijsinstellingen. Het unieke van Sûn-Lekker-Iten@School is dat het zich richt op vitaliteit en ondernemerschap met als thema gezonde voeding. Het resultaat hiervan is een integraal onderwijsprogramma met aandacht voor lokale voeding, duurzaamheid, ondernemerschap en actieve leerlingenparticipatie. Dit wordt gedaan door verschillende cruciale expertises aan elkaar te verbinden door middel van een consortium. Dit consortium bestaat uit vijf unieke instellingen die samen een geïntegreerde aanpak vormen voor een vitale en ondernemende regio.


Dit is geen standaard onderwijsprogramma – het is een krachtig vernieuwend voorbeeld van hoe je met onderwijs gezondheid, ondernemerschap en regionale vitaliteit in beweging zet. Een aanpak die als inspirerend gezien mag worden, juist óók voor andere regio's!
Tamara de Haan, Directeur OBS Dr.J.Botkeskoalle, ROOBOL | Projectleider Sûn en Lekker Ite
Het Sûn-Lekker-Iten@School-project draagt bij aan deze Sustainable Development Goals






De win-win impact van ROOBOL
Het project versterkt de positie van kinderen en jongeren door hen via onderwijs de essentiële kennis en vaardigheden te bieden op het gebied van gezonde voeding en ondernemerschap. Hierdoor worden zij voorbereid op een duurzame toekomst en dragen ze actief bij aan een vitale gemeenschap. Voor de overheid betekent dit versterkte regionale ontwikkeling en efficiënter beleid; burgers en bewoners genieten van een op termijn hogere levenskwaliteit en meer economische kansen; en de inzet op duurzame, lokale voeding ondersteunt de bescherming van flora en fauna, wat bijdraagt aan een gezondere planeet.
Meer weten over dit soort projecten? Vraag Rowan om advies.