Wat zijn de MIA en Vamil-regeling?

Zowel de Milieu-investeringsaftrek (MIA) als Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn fiscale regelingen die milieuvriendelijke investeringen stimuleert. Denk hierbij aan investeringen zoals herbruikbare materialen, besparende apparatuur, recyclingsinstallaties etc. Maar ook wat minder voor de hand liggende maatregelen zoals de aanleg van een wadi (regenwateropvang) of de installatie van een insectenhotel komen in aanmerking voor de regeling.

De regelingen worden vaak als één regeling genoemd, MIA-Vamil, maar dat is niet helemaal terecht. De MIA is namelijk een regeling waarbij je een percentage van je investering mag aftrekken van de fiscale winst van je onderneming. Bij Vamil mag je, zoals de naam al zegt, op een willekeurig moment de investeringen boekhoudkundig voor 75% afschrijven. Ook dat heeft als effect dat je meer overhoudt van de winst, maar bij de Vamil kun je kiezen in welk jaar dat gebeurt. De MIA en Vamil zijn in feite dus geen echte subsidies, maar een regeling waarbij je fiscaal voordeel krijgt. Dat betekent dat je de duurzame investeringen die je dat jaar doet 45,5% van het investeringsbedrag mag aftrekken van de fiscale winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Voorwaarden voor de MIA en Vamil regeling

Om te beginnen vallen niet alle duurzame investeringen onder de EIA. De investering moet op de Energielijst van het RVO staan. En daarbij moet je ook de investering doen in het jaar dat het bedrijfsmiddel op de Energielijst staat (samenstelling lijst wisselt regelmatig). Daarnaast moet het investeringsbedrag minimaal € 2.500 per aanvraag zijn. En je moet het bedrijfsmiddel binnen drie maanden na investering melden om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrek.

Hoogte van fiscaal voordeel bij MIA Vamil

Welk aftrekpercentage je mag toepassen, is afhankelijk van de categorie en het type investeringen op de Milieulijst. Hoe meer milieubesparing, hoe hoger de aftrek en het subsidievoordeel. Het percentage van de investering dat je mag aftrekken van de winst verschilt per maatregel (2022: 27%, 36% of 45%). Dat betekent dat bij een vennootschapsbelasting van 25,8% (2022) de MIA een voordeel van netto tussen de 7% en 11,6% oplevert. Dat betekent dat wanneer je in een jaar voor €50.000 investeert in energiebesparende maatregelen dat de MIA of Vamil je ergens tussen de € 3.500 en € 5.850 oplevert.

De MIA- en Vamil-regeling zijn voor dezelfde investering niet te combineren met de Energie-investeringsaftrek (EIA) of de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). We zullen samen met jou kijken welke regeling in jouw situatie het meeste oplevert.

MIA of Vamil aanvragen?

Wilt u hulp bij het aanvragen van de MIA of Vamil? Of wil je precies weten welke regeling voor jouw duurzame investeringen het meeste oplevert? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.