Wat is de EIA-regeling?

De energie investeringsaftrek is een regeling waarbij je als ondernemer voordeel krijgt bij het investeren in duurzame, energiebesparende technieken. Je kunt hierbij denken aan investeringen in isolatie, elektrische bestelauto’s, HR-glas, warmtepomp, maar ook duurzame innovaties zoals camera’s op vrachtwagens in plaats van spiegels. De energie investeringsaftrek is in feite geen echte subsidie, maar een regeling waarbij je fiscaal voordeel krijgt. Dat betekent dat je de duurzame investeringen die je dat jaar doet 45,5% van het investeringsbedrag mag aftrekken van de fiscale winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Voorwaarden voor de EIA subsidie

Om te beginnen vallen niet alle duurzame investeringen onder de EIA. De investering moet op de Energielijst van het RVO staan. En daarbij moet je ook de investering doen in het jaar dat het bedrijfsmiddel op de Energielijst staat (samenstelling lijst wisselt regelmatig). Daarnaast moet het investeringsbedrag minimaal € 2.500 per aanvraag zijn. En je moet het bedrijfsmiddel binnen drie maanden na investering melden om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrek.

Hoogte van fiscaal voordeel bij EIA

Het percentage van de investering dat je mag aftrekken van de winst is 45,5%. Dat betekent dat bij een vennootschapsbelasting van 25,8% (2022) de EIA een voordeel van netto 11,7% oplevert. Dat betekent dat wanneer je in een jaar voor €50.000 investeert in energiebesparende maatregelen dat de EIA je € 5.850 oplevert. De EIA is voor dezelfde investering niet te combineren met de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) of Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). We zullen kijken welke regeling in jouw situatie het meeste oplevert.

EIA aanvragen

Wilt u hulp bij het aanvragen van de EIA, of wil je precies weten welke regeling voor jouw duurzame investeringen het meeste oplevert? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.