Het opwekken en gebruiken van duurzame energie wordt steeds belangrijker. Hierbij spelen de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de verminderde gasproductie in Groningen een grote rol. Door bezorgdheid in de markt over te weinig gekwalificeerd personeel om deze transitie in goede banen te leiden, zag TCB een kans om hierop in te spelen. Met behulp van de VIA-subsidie heeft zij een compacte universele unit voor warmtepompen ontwikkeld.

Afleversets

TCB richt zich op productie en verkoop van afleversets voor collectieve verwarming en koeling. Met zo’n set voorziet een binneninstallatie, die op een distributienet is aangesloten, van warm of koud water. Zo wordt de binneninstallatie (ruimteverwarming/-koeling) bediend en/of wordt het drinkwater (warm tapwater) verwarmd. Zo’n set omvat apparatuur voor druk- en/of temperatuur-regeling en een behuizing voor de installatie.

Monotec Pro

De compacte universele unit kan relatief eenvoudig op elke soort en merk warmtepomp aangesloten worden. Dit hoeft niet door een schaars beschikbare gecertifieerde F-gassen installateur te worden gedaan. Hierdoor kan er vaart achter de transitie worden gezet. Bovendien zorgt deze eenvoudige installatie voor lagere kosten, wat de aanschaf aantrekkelijker maakt voor consumenten.

VIA-subsidie

Met de ontvangen VIA-subsidie heeft TCB een prototype unit ontwikkeld. Aansluiting op zowel in- als uitpandige warmtepompen is gemakkelijk te doen. Verder is hij compact en makkelijk te transporteren. Nadat er een technisch en functioneel ontwerp was gemaakt, is het fysieke prototype gebouwd met bijbehorende besturingssoftware. Na verschillende tests in eigen pand en een woonsituatie is het uiteindelijke product op de markt gekomen.

Enablemi heeft het projectplan geschreven en samen met de bijbehorende formulieren ingediend. Aan het eind van de projectperiode hebben we het vaststellingsverzoek opgepakt, waarmee het subsidieproces succesvol is afgerond.

 

Benieuwd naar deze innovatieve unit? Klik hier voor meer informatie.

Mocht je meer willen weten over de VIA-subsidie, neem gerust contact op met Erik Jan Winter.