Nieuwbouwen om te kunnen groeien, maar tegelijk ook bouwen aan een schonere planeet. Dat heeft fortop B.V. gedaan bij de uitbreiding van hun bedrijfspand in Zwartsluis. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de ontvangen groenverklaring vanuit het RVO.

Fortop

Fortop is een bedrijf dat actief is in de markt van het monitoren van elektrische energie. In de afgelopen jaren heeft zij een transitie doorgemaakt van handelsbedrijf in onderdelen op het gebied van energy control en automation, naar een bedrijf dat daarbij zelf ook (deel)ontwikkelingen van software voor slimme meet- en regelcomponenten voor haar rekening neemt. Het bedrijf loopt voorop in de veranderingen binnen de branchevanwege een pragmatische, flexibele en servicegerichte werkwijze.

In 2012 is fortop verhuisd naar een nieuw bedrijfspand, waarbij sterk is ingezet op duurzaamheid. Zij importeert en verkoopt immers elektrotechnisch materiaal, waarbij energiezuinigheid van groot belang is. Omdat fortop volop deelneemt in de energietransitie, wilde zij haar nieuwe bedrijfspand voorzien van duurzame systemen. Het doel was om zoveel mogelijk energieneutraal te zijn.

Nieuwbouw

In het eerste ontwerp is al rekening gehouden met de natuurlijke omstandigheden. Zo hoefde er minimaal gebruik te worden gemaakt van kunstlicht, omdat er genoeg daglicht via de dakramen binnenkwam. Verder werd een airco overbodig door oriëntatie op het noorden.

In 2016 concludeerde fortop dat ze aan haar grenzen van groei binnen het bestaande pand was geraakt. Er was uitbreiding nodig om door te kunnen groeien wat betreft personeel en logistiek. Eind 2017 begon men met de nieuwbouw van magazijn- en kantoorruimte, waarbij duurzaamheid en energiezuinigheid speerpunten waren.

Groenverklaring

Enablemi heeft, samen met fortop, de aanvraag voor de groenverklaring geschreven en ingediend. Na de beschikking is fortop volop bezig gegaan met de verbouwing, die inmiddels is afgerond. Zo is onder andere het magazijn vier keer zo groot geworden en kunnen bezoekers in de testruimte producten uitproberen.

Benieuwd naar dit groeiende bedrijf? Klik dan hier.

Mocht je meer willen weten over de groenverklaring, dan helpt Erik Jan Winter je graag verder!