Overal in de supermarkt kom je het tegen: producten met vanillesmaak. Vaak is gebruik gemaakt van synthetische vanille, terwijl de vraag naar natuurlijke vanille tegenwoordig stijgt. EV Biotech wil door onderzoek en ontwikkeling hier een positieve bijdrage aan leveren. Hiervoor heeft zij een VIA-subsidie ontvangen.

Natuurlijke vanille

Uit onderzoek is gebleken dat vanille de op één na duurste specerij ter wereld is. De vraag naar vanille groeit, waardoor de prijs de afgelopen tijd flink is gestegen. Verder wordt 90% van alle natuurlijke vanille geteeld in Madagaskar, waar schaarste is ontstaan door een natuurramp enkele jaren geleden.

Door de trend van het gebruik van natuurlijke producten neemt de vraag van consumenten naar natuurlijke vanille toe. Momenteel wordt in de productieprocessen van producten met vanille voor ca. 99% gebruik gemaakt van synthetische vanille. Met de huidige methode voor het telen van natuurlijke vanille kan slechts een klein gedeelte van deze totale vraag worden ingevuld.

Micro-organismen

Om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de toenemende vraag wil EV Biotech een nieuwe vanille-productiemethode ontwikkelen, die is gebaseerd op genetisch gemodificeerde micro-organismen. Zij wil een prototype ontwikkelen van een microbiële cel die een klein volume aan natuurlijk vanille kan produceren. Vervolgens moet deze gevormd en getest worden, om uiteindelijk te kunnen bijdragen aan een hogere productiesnelheid van natuurlijke vanille.

EV Biotech is een Research and Development (R&D) bedrijf met een sterke focus op het ontwikkelen van nieuwe duurzame microbiële productieprocessen. Dit doet zij, als spin-off van de RUG, voor sectoren als Geur- en Smaakstoffen, Biomaterialen, Landbouw en Geneesmiddelen. Haar werkzaamheden bestaan zoal uit het onderzoeken, ontwikkelen en vermarkten van (producten ontwikkeld uit) genetisch aangepaste micro-organismen zoals bacteriën en gist.

Enablemi

Voor het uitvoeren van het onderzoek en het ontwikkelen van het prototype heeft EV Biotech een VIA-subsidie ontvangen. Hiervoor heeft Enablemi het projectplan geschreven en deze samen met de benodigde formulieren ingediend. Vanaf het moment van de verleningsbeschikking pakken wij de compliance-werkzaamheden voor de voorschots- en vaststellingsverzoeken op, terwijl EV Biotech zich kan focussen op de uitvoering van het project.

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere materiaal? Lees hier meer.

Of wil je meer weten over wat er voor jou mogelijk is met een VIA-subsidie? Neem dan contact op met Erik Jan Winter.