Het wordt gebruikt door de NASA en de medische wereld: spinnenzijde. Enorm sterk, maar toch heel soepel. Hoe kan dit eindproduct worden geproduceerd zonder het houden van spinnen? Dat onderzoekt EV Biotech momenteel in haar lab in Groningen met behulp van een VIA-subsidie.

Spinnenzijde

Spinnenzijde is 25x sterker dan kevlar (kogelvrij vest) en zo soepel als zijde. Door deze eigenschappen zijn er vele partijen, zoals de NASA, die graag gebruik maken van dit materiaal. Ook kan deze variant van zijde wordt toegepast als medisch materiaal, voor het creëren van een nieuw kapsel in een knie, wanneer kraakbeen verloren is gegaan. Door zijn hypoallergene eigenschappen geeft spinnenzijde een significant verlaagd afstotingsrisico.

Het natuurlijk produceren van spinnenzijde door middel van het houden van spinnen is erg inefficiënt en omslachtig. Daarom wordt er gezocht naar alternatieve productiemethoden voor dit materiaal. Er zijn op dit moment oplossingen via microbiële productie van de basiseiwitten van spinnenzijde. Maar dit eindproduct is van significant mindere kwaliteit.

EV Biotech

EV Biotech is een Research and Development (R&D) bedrijf met een sterke focus op het ontwikkelen van nieuwe duurzame microbiële productieprocessen. Dit doet zij, als spin-off van de RUG, voor sectoren als Geur- en Smaakstoffen, Biomaterialen, Landbouw en Geneesmiddelen. Haar werkzaamheden bestaan zoal uit het onderzoeken, ontwikkelen en vermarkten van (producten ontwikkeld uit) genetisch aangepaste micro-organismen zoals bacteriën en gist.

Momenteel is EV Biotech bezig met de ontwikkeling van een alternatieve productiemethode, waarbij efficiëntie en een hoogwaardig eindproduct, vergelijkbaar aan de kwaliteit van natuurlijke spinnenzijde, belangrijke pijlers zijn. Aan de basis van de productiemethode staan micro-organismen die zodanig zijn aangepast, dat ze de gewenste moleculen (in dit geval van spinnenzijde) kunnen aanmaken.

VIA-subsidie

Voor het uitvoeren van het onderzoek en het ontwikkelen van twee prototypes van een spinnenzijde ‘microbiële-celfabriek’ heeft EV Biotech een VIA-subsidie ontvangen. Hiervoor heeft Enablemi het projectplan geschreven en deze samen met de benodigde formulieren ingediend. Vanaf het moment van de verleningsbeschikking pakken wij de compliance-werkzaamheden voor de voorschots- en vaststellingsverzoeken op, terwijl EV Biotech zich kan focussen op de uitvoering van het project.

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere materiaal? Lees hier meer.

Of wil je meer weten over wat er voor jou mogelijk is met een VIA-subsidie? Neem dan contact op met Erik Jan Winter.