Vetarm, suikervrij, lokale ingrediënten: tegenwoordig is er een verscheidenheid aan trends op het gebied van gezond eten. De Jong’s IJs zag kans hierop in te spelen in een duurzame keten. Zij heeft hiervoor een nieuw productieproces opgezet met hulp van de ontvangen VIA-subsidie.

IJsmakers

De Jong’s IJs is een Fries familiebedrijf dat al ruim 70 jaar vers schepijs op basis van verse en lokale producten produceert en verkoopt. Via exploitatie van ijsconcepten, verhuur van ijskarren, levering aan ijssalons en productie voor derden brengt de ijsmaker haar ambachtelijke producten op verschillende manieren naar de markt.

Nieuwe productieproces

Tegenwoordig is er toenemende vraag naar verschillende nieuwe soorten ijs, zoals vetvrij en suikervrij ijs, met lokale ingrediënten en met verse additieven. Om hierop in te kunnen spelen in een duurzame keten is er een nieuw productieproces vereist. Er wordt immers ander ijs vervaardigd, namelijk op basis van andere ingrediënten en daardoor een andere viscositeit. Bovendien is er meer productiecapaciteit nodig. Met dit proces moeten er op een snelle en flexibele manier verschillende volumes en producten kunnen worden geproduceerd.

VIA-subsidie

Met de ontvangen VIA-subsidie heeft De Jong’s IJs nieuwe kennis kunnen opdoen over het gedrag van recepturen, waarvoor het nieuwe productieproces vereist was. Verder konden er een technisch ontwerp en een proefopstelling worden gemaakt van dit nieuwe proces. Enablemi heeft deze VIA-aanvraag voor De Jong’s IJs geschreven en ingediend. Aan het eind van de projectperiode hebben we het vaststellingsverzoek aangeleverd. We zijn dus vanaf het begin tot het eind betrokken geweest bij de subsidieaanvraag.

Ben je benieuwd naar alle activiteiten van dit mooie familiebedrijf? Neem dan een kijkje op www.dejongsijs.nl

Heb je vragen over de VIA-subsidie en/of wil je weten wat hierin voor jou mogelijk is? Erik Jan Winter helpt je graag!