Wij hoeven je niet uit te leggen dat duurzame gezondheid en innovatieve toepassingen van technologie belangrijker zijn dan ooit tevoren. Niet zo gek dus dat Gezondheid & Technologie naast Klimaat & Energie één van onze twee focusgebieden is.

Binnen Enablemi mag ik mij bezighouden met het business development op het gebied van gezondheid en technologie. En wat vind ik dit een gave en fascinerende wereld! Met een achtergrond in de sportkunde en ervaring in de IT-wereld is dit een domein dat op mijn lijf is geschreven. Zo verzamel ik tijdens mijn trainingen voor de marathon van Parijs enorm veel data om inzicht te krijgen in mijn persoonlijke groei. Bovendien heb ik de thuiswerkfase aangegrepen om via Microsoft Teams bootcamplessen te geven, o.a. aan mijn collega’s.

Gezondheid en Technologie in Noord-Nederland

In Noord-Nederland zie ik steeds meer initiatieven waarin gezondheid en technologie samenkomen. Ook groeien dit soort ideeën steeds vaker uit tot innovatieve start- en scale-ups. Zo liet het ‘Startup employment rapport’ van Techleap onlangs al zien dat Groningen de meeste nieuwe banen in Health Tech creëert ten opzichte van alle andere regio’s in Nederland.

Ik zie Noord-Nederland dan ook als een ideale regio om innovatieve proposities op het gebied van gezondheid en technologie door te laten groeien tot impactvolle bedrijven. Naar mijn mening is dit ten dele ook te danken aan de verschillende ecosystemen en proeftuinen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Deze ecosystemen en proeftuinen faciliteren in de valorisatie van kennis en brengen onderzoek en bedrijfsleven bij elkaar. Verder faciliteren ze in de infrastructuur en apparatuur om innovaties te ontwikkelen, testen en valideren.

Neem bijvoorbeeld het Personalized & Connected Health Ecosysteem (PCH Ecosysteem) waar ik het afgelopen jaar intensief mee heb mogen samenwerken. Hiermee hebben we verschillende innovatieve projecten kunnen financieren. Een mooi voorbeeld is het ‘Sleep in Sync’-project van Chrono@Work en Rijksuniversiteit Groningen. In dit project wordt een mobiele applicatie ontwikkeld, die data uit de Fitbit zo optimaal en compleet mogelijk benut. Op basis hiervan geeft deze applicatie relevant slaap- en leefstijladvies op specifieke tijden, rekening houdend met het chronotype van het individu.

Gezondheid en Technologie raken onlosmakelijk met elkaar verbonden

In mijn werk merk ik dagelijks dat gezondheid en technologie bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden beginnen te raken. Ik zie dat met het meten van data, bijvoorbeeld binnen het project ‘Medicijnresten in water’, aangevoerd door HANNN. Maar ook in het verwerken van Big Data, waar bijvoorbeeld Bytesnet een steeds grotere rol in speelt. Ook zie ik het terug bij de inzet van algoritmes om persoonlijke leefstijladviezen te geven, zoals bij Ancora Health.

Interessant om te zien is dat slimme technologie niet alleen wordt ingezet voor zorg en behandeling, maar ook steeds vaker aan de preventieve kant. Zo heb ik afgelopen jaren aan verschillende projecten mogen werken waarin bijvoorbeeld Virtual Reality wordt ingezet om fysieke en mentale gezondheid te bevorderen (Lion Castle). Een ander voorbeeld is een project waarin Smart Glasses worden ingezet om in een vroege fase glaucoma of Parkison te herkennen (Reperio).

Duurzame gezondheid en Sustainable Development Goals

Een positieve ontwikkeling als je het mij vraagt. Er worden volop nieuwe proposities en verdienmodellen ontwikkeld die bijdragen aan duurzame gezondheid. Ook sluit het perfect aan bij de visie van Enablemi: de wereld een stukje beter maken, elke dag opnieuw. Alleen al in 2021 hebben we vanuit het domein Gezondheid en Technologie positief kunnen bijdragen aan 9 van de 17 Sustainable Development Goals!

Aan mij de eer om dit jaar dit domein binnen Enablemi verder uit te breiden door strategische samenwerkingen te initiëren, projecten te ontwikkelen en financiering te organiseren om deze ideeën werkelijkheid te maken. Zo gaan we in 2022 wederom aan de slag om de wereld een beetje beter te maken, elke dag opnieuw!

Dyon Hoekstra