Waterstof heeft de toekomst en Groningen loopt voorop! Donderdag 24 juni vindt de kick-off van het waterstofboten-klassement plaats. Tijdens het festival New Energy Forum krijgen scholieren, studenten, onderzoekers en bedrijven een inkijk in de uitdagende wereld van waterstof en fossielvrije energie en de perspectieven voor de toekomst in Groningen. De solar boat race in september in Groningen wordt uitgebreid met een V10-waterstofklasse. Als voorproefje wordt 24 juni de eerste V10 waterstofboot, gebouwd door leerlingen van het Alfa-college, door de vrouw van Wubbo Ockels gedoopt. Het evenement wordt live gestreamd en is online te volgen.

Groningen is als onderdeel van HYDROGEN VALLEY waterstofkoploper in Europa. Het bedrijfsleven en de overheid zetten sterk in op de transitie naar waterstof in ons energiesysteem. Hierdoor ontstaan nieuwe banen, kansen voor technisch geschoolde mensen en worden nieuwe opleidingen ontwikkeld. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is hierbij van groot belang. Verschillende kennis- en onderwijsinstellingen nemen waterstof al op in hun lesprogramma’s. Nu is het belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in techniek en waterstof.

De jaarlijkse solar boat races van Solar Sport One worden daarom uitgebreid met waterstofboten, die jongeren samen met bedrijven bouwen. Van 22-25 september 2021 vindt deze race plaats in Groningen, waar een Gronings studententeam met een V10 waterstofboot aan meedoet. Wat moet er gebeuren om studenten en bedrijven enthousiast te maken voor waterstof? Marcelien Bos- de Koning (voormalig Olympisch zeilster, Burgemeester van jouw Noordzee en Chief Solar Officer van Solar Sport One) gaat in gesprek met verschillende tafelgasten over de groeiende rol van waterstof in Groningen en het belang van samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheid en onderwijs in deze transitie.

Het Alfa-college uit Groningen doet als eerste waterstofteam mee aan de race in september. Het multidisciplinaire team van studenten heeft in de afgelopen maanden een V10 H2c raceboot gebouwd die volledig op waterstof vaart. Dit bouwproces wordt feestelijk afgesloten met een traditionele doop in de vijver op het festivalterrein bij EnTranCe op de Zernike-campus.

Dagvoorzitter Diederik Jekel neemt de bezoekers en kijkers op het festival mee in de slimme, nieuwe wereld van energie en vervoer. Inschrijven voor de kick-off en het festival kan gratis via www.newenergyforum.nl/aanmelden. Het rondetafelgesprek begint om 14.45 uur en aansluitend vindt de doop van de V10 waterstofboot van het Alfa-college plaats om 15.30 uur.

Dit evenement wordt georganiseerd vanuit de coalitie op het gebied van duurzame energie, New Energy Coalition, in samenwerking met de initiatiefnemers Noorderpoort, Bedrijvenvereniging WEST, de bedrijven Stork, CIG, Gasunie, Enablemi, gemeente Groningen en de landelijke stichting Solar Sport One.