De laatste dag breekt aan. We worden verrast door een grote plensbui. Straten staan helemaal blank. Ik weet de Fira Barcelona GranVia te bereiken, al zigzaggend over straat. Ik heb haast, want de laatste dag is aangebroken en ’s middags moet ik het vliegtuig halen. Mijn lijstje snel afwerken dus.

Ik start met een afspraak met een bedrijf uit Barcelona dat voor ons een rol van betekenis kan spelen in een P2P-project waarbij de community onderling met elkaar elektriciteit gaat uitwisselen. Ze hebben de perfecte tool. We bespreken samen met het team het project vanuit de inhoud, kijken naar rollen en maken een vervolgafspraak. Gaaf dat het zo makkelijk werkt.

Even ruimte voor nog een rondje over de expo. Mijn oog valt op een boom in high tech ‘bloembak’. Was het een dag eerder een slimme plant waar mijn oog op viel; nu een boom. Het betreft een product van een Nederlands bedrijf dat een oplossing heeft voor vergroening van de stad en tegelijkertijd waterproblemen in steden oplost. ’s Morgens hebben we kunnen ervaren hoe slecht de afwatering in steden is. Dus ik snap meteen dat het een issue is in steden en alleen maar een grotere uitdaging wordt.

Ook tijd voor startups vandaag. De hele week al veel mooie startups gezien en gesproken. In het Holland Paviljoen worden diverse startups, Nederlands en buitenlands, aan het publiek gepresenteerd. Nick Stevens (CDO Groningen) ondervraagt de startups en betrekt het publiek. Ik bespreek het programma van te voren met Nick en kijk naar de startups die op de menukaart staan. Een goede formule, zo blijkt. Ik ben zelf wel gecharmeerd van het verhaal van Koen van EVANet, die vertelt over hoe in de logistiek in een stad the last mile groen kan worden ingericht en wat zij hierin kunnen betekenen. Men heeft het over de ‘Bushalte 2.0’; een pick up en drop off punt in de stad. Mooi en kansrijk concept, concludeer ik.

Tot slot heb ik een afspraak met iemand van de delegatie uit Thailand. Health is ook een belangrijke pijler in een smart city. Mijn oog viel eerder deze week op een recent ontwikkelde campus; de Global Medical and Research Hub (Bangkok). We hebben een gesprek over de succesfactoren van deze recente MedTech Campus en wat het de stad brengt. Weer veel geleerd en leuke (bruikbare) ideeën opgedaan voor het boosten van campussen.

Ik kijk op de klok en zie dat het al bijna 12.00 uur is. Over 20 minuten moet ik maar eens naar het hotel mijn koffer ophalen en richting vlieghaven. Voordat ik vertrek drink ik nog even een bak koffie bij de Water Alliance uit Leeuwarden. Zij doen mee aan de iWater Expo die naast de Smart City Expo wordt gehouden. Voordat we er erg in hebben, is het al weer 12.30 uur. Ik zeg gedag en loop gauw naar het hotel. Hier bestel ik mijn Uber-taxi en laat me naar het vliegveld rijden.

Daar aangekomen en eenmaal achter de douane, heb ik tijd voor een bak koffie met een broodje. Ik plof neer en overdenk wat ik deze week allemaal heb meegemaakt en geleerd. Het was een fantastische week waarin ik veel nieuwe mensen heb leren kennen en veel inspiratie heb opgedaan. Belangrijkste les is, dat technisch gezien veel mogelijk is, maar dat ethiek een zeer grote en belangrijke rol speelt. Hierbij dragen bedrijven en bestuurders (overheid) een grote verantwoordelijkheid.

Met een voldaan gevoel en een ervaring rijker, stap ik in het vliegtuig. Als het vliegtuig opstijgt en over Barcelona vliegt, denk ik ‘nos vemos pronto!’; tot gauw!

Erik Matien
Heldere innovatieversneller