
De wereld van overmorgen
Zoals iedereen weet is het noodzakelijk om te veranderen zodat we ons preventief kunnen beschermen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen. Het is als maatschappij van belang om dagelijkse routines te doorbreken, want alleen dan is verandering mogelijk. Maar hoe krijgen wij professional mensen in beweging om in staat zijn te veranderen? Het vraagt om anders denken en buiten begaande paden treden.
Op dinsdag 17 september vond de derde editie plaats van de beweging Enusual. Enusual is een beweging voor likeminded professionals die zich bezighouden met duurzaamheid en veranderingen. Veel mensen ervaren angst bij het beeld van de toekomst. Het is daarom tijd voor verandering. Hoe bewust zijn we eigenlijk van de aanwezige transitie? Als we kijken naar onze taal is de transitie volop aanwezig. Het woord ‘Vliegschaamte’ was in de 2018 genomineerd voor het woord van het jaar. Maar ook woorden zoals ‘landschapspijn’ en ‘ecological grief’ krijgen een steeds centralere plek in onze taal. Het is nu van belang om stil te staan bij de gedachten over hoe we deze onzekerheid kunnen omarmen en kunnen omzetten in actie.
Anders dan elk ander congres waar ik ben geweest, werd ik bij Enusual geblinddoekt en kreeg ik een koptelefoon op. Ik kreeg de opdracht om te gaan visualiseren over de stad van de toekomst op basis van de geluiden uit de koptelefoon. Ik werd hier zelf heel onrustig van, zoveel prikkels. Als stadjer ben ik alleen de geluiden van de Olle Grieze gewend. Gevoelsmatig had ik het idee dat ik op de Zuidas was. Ondertussen had mijn buurvrouw het gevoel dat ze in de film WALL-E was beland. Interessant om te kijken hoe iedereen deze wereld anders ervaart en interpreteert. Het maakt mij nog meer bewust van het feit dat we met elkaar moeten verbinden en in actie moeten komen.
Als we een duurzame wereld willen bouwen hebben we betrokken burgers nodig. Sociale innovatie is bij de transitie niet meer weg te denken. Samen met alle stakeholders het probleem definiëren en kijken naar de gezamenlijke pijnpunten en delers. Alleen samen met elkaar kunnen we de wereld van overmorgen beter maken.
Saskia Gubler