Biodiversiteit, een begrip die de verscheidenheid van het leven op aarde omvat. Planten, dieren, schimmels en micro-organismen: allemaal zijn ze onderdeel van de biodiversiteit; en dit is nog maar een gedeelte. Daarom is het begrijpelijk dat dit begrip een grote invloed heeft op de aarde en daarmee ook op ons leven. Om dit belang extra aandacht te geven, hebben de Verenigde Naties 22 mei als de Internationale Dag van de Biodiversiteit in het leven geroepen.

De regio en het ecosysteem zijn enkele factoren waarvan de biodiversiteit afhankelijk is. Om te zorgen voor het behoud en het beschermen hiervan, is er tijdens de Conventie voor Biologische Diversiteit in 1992 afgesproken dat landen over de hele wereld acties voor biodiversiteit ondernemen.

Iedereen kan een steentje bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit. Zo kun je bepaalde planten plaatsen, zodat bijen kunnen blijven bestuiven. Wanneer je zorgt voor veel struiken en weinig stenen, is je tuin ook prettiger voor vogels en insecten. Het onderhouden van een moestuin is niet alleen een leuke bezigheid in je vrije tijd, maar ook nog eens positief voor de biodiversiteit.

Wat doe jij voor de biodiversiteit in jouw regio?